Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
04‑02‑2023 Grand Cafe Blauw (foyer van Theater De Omval), Diemen

Concert: LaagLand Ensemble presenteert 'tárogató' & accordeon

Het LaagLand Ensemble speelt traditionele muziek. Vooral uit de zuidoosthoek van Europa: de Balkan en omstreken. Maar ook van elders. En dat doen zij op traditionele instrumenten: de tarogato - een Hongaars / Roemeens blaasinstrument met een bijzondere klank (Jan Rijnierse) en de accordeon – een orkest op zichzelf (Fred Abbingh). Melancholisch, knetterend hard, vrolijk, omfloerst, … de klankenrijkdom die de tárogató kan voortbrengen is ongelofelijk veelzijdig. Het programma neemt je mee naar verre streken en culturen, naar een minder bekend klanklandschap, waarin de echo hoorbaar is van soms opgewekte, soms melancholische melodieën.


De tárogató (Hongaars) of  taragot  (Roemeens) bestaat sinds eind 19e eeuw en is afgeleid van de Turkse zurna en de sopraansaxofoon. De tárogató heeft nooit, zoals de sax, de weg gevonden naar jazz, klassiek of pop. In Hongarije, Roemenië en aangrenzende streken is het instrument een belangrijke vertolker geworden van traditionele muziek. De accordeon is een orkest op zichzelf, met melodie, bas en ritme ineen. De combinatie van deze twee instrumenten is oorstrelend....!

Over Jan Rijnierse de tárogatóspeler van het Laagland Ensemble:
Jan Rijnierse leerde de tárogató voor het eerst kennen in zijn eerdere werk als theatermuzikant bij Dogtroep. Met de saxofoon speelde hij al veel 'wereldmuziek' en theatermuziek (Gebr. Flint, Coupe Cubana, De Simpele Zielen, Mokum Finef, Pietsiekata, De Spice Boyz en het Ensemble Mihai Scarlat.)  Bezoeken aan Hongarije en Roemenië brachten hem veel inspiratie en maakten hem duidelijk: een dag niet gespeeld is een verloren dag!

Accordeonist, pianist en arrangeur Fred Abbingh studeerde aan het Utrechts conservatorium en legde zich eveneens toe op wereldmuziek, bij Balkanorkest Gospodar; in een tangotrio; hij speelde forró in de groep Fuzué, rebetika in het Yannis Saoulis Ensemble; cumbia en vallenato in Cumbayé, en reisde veel in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika. Met Laura Hassler organiseerde hij uitvoeringen van het Armeens Oratorium van Avedisian en Canto General van Neruda en Theodorakis. Hij speelt met Chileense en Argentijnse muzikanten, zoals bij projecten van de Chileense componist Patricio Wang en bij de jaarlijkse Misa Criolla kerstconcerten van Música Temprana. Daarnaast is Fred dirigent en leider van Wereldvrouwenkoor Bianca C en wereldkoor Cataremos. 


Zaterdag 4 februari 2023 – aanvang 16:00u – entree: € 15,00

( incl. 1 consumptie)

Grand Cafe Blauw (foyer van Theater De Omval),

Ouddiemerlaan 104, Diemen.

kaartverkoop via: https://www.theaterdeomval.nl/voorstellingen/777

Het LaagLand Ensemble speelt traditionele muziek. Vooral uit de

zuidoosthoek van Europa: de Balkan en omstreken. Maar ook van elders. En

dat doen zij op traditionele instrumenten: de tarogato - een Hongaars /

Roemeens blaasinstrument met een bijzondere klank, ergens tussen clarinet, hobo, sax.... (Jan Rijnierse) en de accordeon – een orkest op zichzelf (Fred Abbingh).

Zie ook:

www.tarogato.nl

www.facebook.com/laaglandensemble


Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland