Concerttournee Transsylvaanse akoestische band Nadara van 9-18 november
Uit het persbericht:
NADARA GIPSY WEDDING BAND
brengt opzwepende, hartstochtelijke muziek van Roma, Hongaren en Roemenen uit Transsylvanië
Nadara Gipsy Wedding Band behoort tot de top 3 van zigeunerorkesten uit Transsylvanië. Aan het oorspronkelijke traditionele Transsylvaanse dorpsorkesttype (viool, kontra, contrabas) voegden de roma de “stedelijke” instrumenten accordeon, saxofoon, cimbaal en percussie toe.
Alexandra Beaujard mixt traditionele zigeunermuziek met eigen arrangementen. Ze zoekt voortdurend de samenwerking met lokale Roma-muzikanten en verrijkt hierdoor haar orkest NADARA. Al 15 jaar toert zij met haar Wedding Band over de wereld.
Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam: die onrust. ''Toen al was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen deze voor het Gipsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek.''
Alexandra, die inmiddels al zong en accordeon speelde, besloot rond haar twintigste haar roots achterna te reizen. Per huifkar! Met haar broer, haar moeder en haar toenmalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië.
Daar trof zij een reizende familie uit Finland; samen trokken zij verder naar Roemenië.
In centraal Roemenië, het Hongaars sprekende deel: Transsylvanië stuitte haar karavaan op het plaatselijke bruiloft-orkest. Dit authentieke Roma-orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een waargebeurd zwaan-kleef-aan-sprookje arriveerde de stoet met zo'n 50 man en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás.
Alexandra raakte verliefd op de muziek en vele jaren later op de primás Tocila. In 2001 richtten zij samen het orkest op met de naam NADARA. De naam betekent in Romanes: ''niet bang zijn''.
Het is niet alleen melancholiek bij NADARA. NADARA speelt ook de oriëntaalse Mahala-muziek, Tchikie Tchikie, bekend uit de kroegen van Boekarest. In Nederland wordt deze muziek herkend als buikdansmuziek en mogelijk herkent het cinema-publiek deze muziek in de soundtracks van de zigeunerfilms Gadjo Dilo, Transilvania en Liberté (regisseur Toni Gatlif, Fr)
Alexandra bedient zich kortom van een zeer breed palet aan stijlen en emoties. Zowel op haar CD's als live trekt zij alle registers open: van de stampende mannendans de verbunk tot de melancholische overpeinzingen over het Roma-leven: Zigeuner tango, Hongaarse csárdás, List's raphsodie en eeuwenoude Roma liederen komen voorbij als een rode draad in het veelomvattende oevre van NADARA.
https://www.facebook.com/
https://www.facebook.com/
Wij wensen jullie veel muziek- en dansplezier.
Met vriendelijke groet,
Crispijn Oomes
Wereldlokaal Oost: www.wereldmuziek.nl - https://www.facebook.com/
Netwerk Hongaarse Volksmuziek: www.tanchaz.nl - https://www.facebook.com/
Tourneelijst:
9 november in het TorenlaanTheater te Zeist: https://www.torenlaantheater.
11 november in het Akoesticum te Ede: https://www.akoesticum.org/
12 november in Grounds te Rotterdam: https://www.grounds.nu/
13 november in Mezrab te Amsterdam: https://mezrab.nl/events/
14 november in de Peeriscoop te Gorinchem: https://www.peeriscoop.nl/
17 november in Pakhuis Vianen: http://www.pakhuisvianen.nl
18 november in de Cultuurboerderij te Westelbeers: http://www.cultuurboerderij.nl