Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
14‑12‑2013 Terpsichore, Amsterdam

Dansgroep Cerga - Rouw bij de Roma m.m.v. Maljaki Luludji

Cerga Dansgezelschap - Hongaarse en zigeunerdans

Het Hongaarse orkest MALJAKI LULUDJI organiseert samen met de dansgroep
CERGA op 13, 14 en 15 december een danstheatervoorstelling met als thema:
ROMA-TRADITIES rond rouw en Kerst.

Voorstelling, Roma dans met publiek, Jamsessie voor muzikanten.

Programma:

voor de pauze: " Het beëindigen van de rouwperiode".
Dansgroep Cerga en Roma orkest Maljaki Luludji laten samen zien en horen hoe een rouwperiode beëindigd wordt bij de Hongaarse Roma. Tijdens de rouw mogen de naaste familieleden niet naar vrolijke gelegenheden gaan, zoals bijvoorbeeld een bruiloft of een doopfeest. Er mag niet worden gedanst en er mogen geen vrolijke liedjes worden gezongen! Een familie kan afspreken om na 6 weken, een half jaar, of een jaar de rouwperiode te beëindigen. Daarna wordt langzaam de draad van het gewone leven opgepakt.

U wordt meegenomen naar de huiskamer van een Roma gezin dat een jonge dochter heeft verloren. Eerst wordt kort teruggeblikt naar de dag van de begrafenis. Op deze dag hebben er namelijk rituelen plaatsgevonden en is onderling de duur van de rouwperiode afgesproken. Na één jaar komt de familie weer samen en kunt u zien op welke wijze definitief afscheid wordt genomen van de overledene

na de pauze; "Heilige kerstavond".
Dansgroep Cerga en Roma orkest Maljaki Luludji geven u een indruk hoe 'Heilige Avond' gevierd wordt. Van alle religieuze feesten is voor de Hongaarse Vlach Roma 'Heilige avond' de belangrijkste gebeurtenis! Wekenlang bereiden de mensen zich voor op dit feest.

De avond begint met de 'Kántálás', een speciale traditie waarbij de mannen elkaar bezoeken, ophalen en tenslotte eindigen bij het laatste huis waar iedereen - ook de vrouwen - bij elkaar komen om het Kerstfeest te vieren.

Er is er ook nog het oude 'Betlehemspel'. Hierbij gaat het om een hilarisch toneelstuk waarin vier engelen, een huzaar, een rover en een oude schaapsherder de hoofdrol spelen. De toneelspelers komen aan de deur en vragen of ze met 'de Betlehem' (een uit hout of ander materiaal vervaardigde kerk met daarin de kerststal ) binnen mogen komen om hun toneelstuk op te voeren.

U wordt opnieuw meegenomen naar de huiskamer maar nu om de 'Heilige Avond' mee te vieren. Aan het begin ziet u hoe de familie in de huiskamer de kerstboom versiert met chocolade en snoepgoed. Wat later begint de 'Kántálás' en kunt u meebeleven hoe dit in zijn werk gaat. En natuurlijk komt ook de groep toneelspelers aan de deur om te vragen of ze hun 'Betlehemspel' mogen opvoeren. Na het vrolijke toneelstuk worden de spelers (die vaak familie, vrienden en bekenden zijn uit hetzelfde dorp) gevraagd om te blijven op het feest. Er worden prachtige Kerstliederen gezongen en als de stemming stijgt wordt er natuurlijk ook gedanst.

na de voorstelling;
Gezellig samenzijn publiek, dansers en muzikanten.
Jamsessie voor muzikanten (neem instrument mee) met de orkestleden van Roma orkest Maljaki Luludji.
Kleine dansinstructie en/of danshuis Roma dans.
Op de (Kerst)foto met bijv. 1 of meerdere dansers en de unieke nagemaakte kerk die tijdens de voorstelling wordt gebruikt.

Einde; 23.30.

nadere informatie en reserveringen
balazs@planet.nl
-------
13 dec.    20.00 uur   DWK gebouw, Leeuweriklaan 19, Zutphen   
14 dec.   20.00 uur UITVERKOCHT.  AVC Terpsichoré Ellermanstraat 16q, Amsterdam
15 dec.    19.00 uur   Theater ZIMIHC Zuilen (Vorstelijk Complex) Pr.Beatrixlaan 2a, Utrecht 

*zo de 15e dec.  is een aangepast progamma van een uur met alleen het onderdeel  'Heilige Kerstavond'

Prijzen: 13 en 14 dec. €12,50  voorverkoop  €10,00    15 dec.  €10,00  voorverkoop €7,50

Voor informatie en kaartverkoop: 030-6910929 of balazs@planet.nl

tekst

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland