Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
22‑05‑2014 De Biesenhof, Geleen

Edina Csüllög zingt Karády Katalin

Edina Csüllög zingt Katalin Karády:

Een hommage aan Katalin Karády: ‘Liederen van verlangen’ en andere chansons van de ‘Hongaarse Marlene Dietrich’ op melancholische zigeunerklanken & gipsyjazz door Edina  Csüllög en het Váradi Trio o.l.v. Tomy Tomi.

 

LET OP: de juiste data van deze concerten waren:

Geleen (Partycentrum Biesenhof, Biesenweg 1) op donderdag 22 mei om 20.15 u.

en in Goes (Theater De Mythe, Bleekveld 1) op dinsdag 27 mei. Aanvang 20.15 u.

Hier is een kort filmpje te zien van deze concerten.

In Goes betreft het zelfs een dubbelconcert met de Balcony Players o.l.v. Moniek De Leeuw (zie onderaan dit item). Entrée/Belépődíj: Geleen: 10,-, Goes 12,-

Bij aanmelding vooraf krijgt u per kaartje € 2,- korting.

Informatie

Zangeres Edina Csüllög komt naar Geleen en Goes met haar nieuwe programma rond de soms melancholieke en dan weer vrolijke jazzy chansons van de jarenveertig-zangeres Katalin Karády, de Hongaarse Marlene Dietrich.
Met  haar diepe, warme stemgeluid heeft Edina Csüllög de perfecte stem om de voor Karády kenmerkende  laag gezongen melancholische liederen te vertolken. Reeds als kind was zij geraakt door deze muziek: “Als klein kind, vertelt ze, stond ik tegen de kast met de platenspeler aangeleund, waarvoor mijn oma in Hongarije een heel maandsalaris had uitgegeven, en luisterde ik naar die heerlijke liedjes. Andere kinderen gingen buiten spelen, maar ik was niet weg te slaan van die prachtige muziek van Katalin Karády, de Hongaarse Marlene Dietrich, de Hongaarse Edith Piaf:”

Váradi Trio
Edina Csüllög wordt begeleid door het Váradi Trio op viool, piano, cimbaal en contrabas. De Váradi’s hebben het musiceren vanuit de Hongaarse zigeunermuziektraditie met de paplepel ingegoten gekregen en spelen al vele jaren lang Hongaarse zigeunermuziek in restaurants, in concertzalen en bij evenementen. Onlangs waren ze nog actief bij het Literaire festival City2Cities in Utrecht en in Paradiso met The Paradiso Orchestra.

Na de premiere van dit programma in november vorig jaar vroeg velen om een cd.  Daarom is zangeres Edina Csüllög met het Váradi Trio de studio ingedoken en kon zij in maart op het grote, landelijke evenement Hongarije Plaza (1600 bezoekers) de cd presenteren. Het eerste exemplaar was voor ambassadeur Gyula Sümeghy.


Achtergrondinformatie bij dit programma:
Katalin Karády (geboren in 1910 als Katalin Kanczler in een volkskwijk in Budapest) was in de jaren dertig en veertig de grote diva van het Hongaarse filmdoek. Zij straalde een enorme kracht uit en met haar hippe verschijning met modieuze kleding en fraaie hoeden werd zij het rolmodel voor veel vrouwen én tegelijk het idool en sekssymbool van heel veel mannen. Zij was ongekend populair in Hongarije en met haar weemoedig gezongen liederen bracht zij troost in het sombere en dreigende bestaan van de oorlogsjaren in Budapest, de tijd van de Duitse bezetting, bombardementen, luchtalarm en de Russische intocht… Evenals Marlene Dietrich zong zij de Hongaarse soldaten aan het oostfront troost in.
Aan het eind van de oorlog werd zij opgepakt, de communisten beschouwden haar als vertegenwoordiger van het oude régime en wilden haar niet meer. Uiteindelijk wist zij te vluchten nar Brazilië en de Verenigde Staten, waar zij in New York een hoedensalon dreef met haar levenspartner en hoedenontwerpster Irma Frank. Karády stierf in 1990, kreeg een groots afscheid in New York, maar werd vervolgens opgebaard in Budapest en begraven op de artiestenbegraafplaats Farkasrét.

Zangeres Edina Csüllög heeft met haar diepe, warme stemgeluid de perfecte stem om de voor Karády kenmerkende  laag gezongen liederen te vertolken. (Toen Edwin van Schie haar een paar jaar geleden terloops een paar regels van het in Hongarije alom bekende lied Hamvadó cigarettavég hoorde zingen, was hij op slag verkocht en zei: “Dat gaan we een keer doen!”). Dat werd in  het najaar van 2013 het vijfentwintigjarige jubileumfeest van de Hongaarse School, waar Edina een concert gaf rond de liederen van Katalin Karády. Dit muzikale eerbetoon aan Katalin Karády werd een prachtige voorstelling met musicalelementen en korte theatrale intermezzo’s. 

De heer László Kocsis, als 14-jarige jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Budapest zelf een groot fan en handtekeningjager van Karády, was ook in de zaal en schreef in zijn gloedvolle verslag: “Het concert was geweldig. Zangeres Edina Csüllög liet op fantastische wijze de kostuums, mimiek en bewegingen van Karády herleven en zong, zoals wij het plachten te noemen, ‘hartverscheurend’ goed!”

Velen vroegen na afloop van de prachtige concertvoorstelling naar een cd. Omdat die er nog niet was dook Edina Csüllög met het begeleidende Trio Váradi de studio in en produceerde de cd Liederen van verlangen • A vágy dalai, die op 15 maart groots werd gepresenteerd op het landelijke evenement Hongarije Plaza. Volgend seizoen gaat zij met dit programma op toernee, maar eerst geeft zij op 22 en 27 mei nog twee concerten in resp. Geleen en Goes voor hen uit Zuid-Limburg en Zeeland en Vlaanderen voor wie Hongarije Plaza te ver weg lag.

Nogmaals de concrete informatie op een rijtje:

GELEEN op donderdag 22 mei 2014  om 20.15 u     
Plaats: Theaterzaal Biesenhof, Biesenweg 1, Geleen
Entree: € 8,- bij vooraanmelding (aan de kassa: € 10,-). Geen pinmogelijkheid.
Vooraanmelding/reservering via info@hongaarsconcert.nl
Het concert wordt georganiseerd door uitgeverij Hongarije Magazine i.s.m. Lichter Muziek Producties www.lichtermusic.com  info: Juliska tel. 046-4750922

Ook vanuit België zijn deze lokaties prima te bereiken. In Goes rekenen wij op alle Gentenaren, Bruggelingen, Antwerpenaren en hen uit Eeklo, in Geleen zien wij u graag vanuit Belgisch Limburg. 

GOES op dinsdag 27 mei om 20.15 u.

Dubbelconcert van Edina Csüllög en de Balcony Players is op 27 mei in de foyer van Theater de Mythe in Goes (Bleekveld 1).. Aanvang 20.15 u. en toegang € 12,- (bij vooraanmelding € 10,-).

Balcony Players
De vijf - multi-nationale - muzikanten van het positivistisch-vrolijke ensemble De Balcony Players zijn na een lange tour door de Verenigde Staten en concerten in Spanje en Hongarije net op tijd terug in ons land voor het concert in Goes. Violiste Moniek de Leeuw is heel blij dat ze in haar ‘home town’ Goes kan komen laten horen en zien wat voor enorm plezier zij hebben in het spelen van hun opzwepende klezmer-, balkan- en latin-repertoire! Zij spelen muziek, waar je niet van kunt blijven stilzitten.  Daarom is gekozen voor de foyer van De Mythe: na het Hongaarse concert hebben de bezoekers bij de muziek van de Balcony Players daar alle ruimte en gelegenheid om ongedwongen te luisteren, iets te drinken en te dansen.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland