Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
15‑12‑2022 Filmhuis Gouda

Erasing Frank in Filmhuis Gouda

Erasing Frank van Gábor Fabricius, is de derde film in een reeks over maatschappij en mensenrechten en is een heftig portret, dat toont hoe beklemmend onvrijheid aanvoelt. Het richt de blik naar het verleden waarin het communistische regime in Hongarije in de jaren tachtig de psychiatrie inzette om individualiteit van burgers die uit de pas liepen, te onderdrukken.

 

In een tijd van maatschappelijk debat en revolutie, waar conservatief nationalisme een opkomst ziet over de hele wereld en er ook vooruitstrevend verzet wordt gevormd, lijkt Erasing Frank een ultiem herkenbare portrettering van het moment. Het politieke commentaar op staatscensuur en

Vrijheidsbeperking is maar al te duidelijk. Punk(rock) lijkt niet alleen perfect te passen bij de tijd van het Hongaarse Volksrepubliek, maar ook bij de hedendaagse politieke omstandigheden in Hongarije – de sfeer van beperking van de vrijheid van meningsuiting en het onder het tapijt vegen van subculturen.

 

Na het vertonen van deze film, op donderdag 15 december om 20.00 uur a.s. in het Filmhuis in Gouda, is er een verdieping in de vorm van een lezing, interview of vraaggesprek. Aan u de vraag of u mensen weet, die hier graag aan willen meewerken. Of misschien alleen de film willen zien (maar niet willen spreken), maar wel kunnen meedenken over welke spreker we hiervoor zouden kunnen benaderen.

 

Het is een heftige film, in zwart-wit geschoten, zonder filter. Heel indringend en goed geacteerd. De regisseur is Gabór Fabricius.

 

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland