Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
20‑01‑2019 Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam

Film A tanu bij de Hongaarse Salon


De filmsatire A tanu (De getuige) uit 1969 werd meteen verboden en mocht 10 jaar lang niet vertoond worden, hoewel het verhaal zich in de jaren 50 afspeelde, waarvan de toenmalige machthebbers zich hadden gedistantieerd. Daarna groeide A tanu uit tot een cult-film doordat het de absurditeit van de dictatuur laat zien. Veel uitspraken uit de film zijn gevleugelde kreten geworden in het Hongaars. 

Dijkbewaker József Pelikán (Ferenc Kállai), een alleenstaande vader van acht kinderen, wordt gearresteerd voor het illegaal slachten van een varken. Doch in plaats van te moeten boeten voor zijn misdaad, krijgt Pelikán allerlei belangrijke functies toebedeeld, die eigenlijk alleen weggelegd zijn voor leden van de communistische elite. Pelikán is daar dolgelukkig mee, maar heeft geen idee dat hij slechts een speelbal is geworden in de interne machtsstrijd binnen de communistische partij.

Deze Hongaarse cult-film moet iedereen gezien hebben die Hongarije beter wil leren kennen. De film krijgt tegenwoordig weer meer aandacht omdat er parallellen zijn met de huidige situatie.


De Hongaarse Salon gaat open om 14 uur, de film vangt aan om 14.45 u.

Adres: Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam.

Toegang € 9,- (jeugd t/m 18 jaar: € 7,-)Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland