Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
11‑11‑2018 Goethe Instituut, Herengracht 478

Film bij de Hongaarse Salon: Budapest Noir

De Hongaarse Salon gaat open om 14 uur, de film vangt aan om 14.45 u.

Adres: Goethe Instituut, Herengracht 470, Amsterdam.

Toegang € 9,- (jeugd t/m 18 jaar: € 7,-)

Boedapest, jaren 30. Zsigmond Gordon, een cynisch geworden misdaadjournalist onderzoekt de mysterieuze dood van een prostituée. Maar deze zaak is anders dan andere, hij loopt overal tegen muren aan. Gordon wordt voortgedreven door zijn nieuwsgierigheid: hoe meer men hem tracht af te schrikken des te groter de volharding is waarmee hij de sporen volgt. Er zijn verschillende opties en niemand lijkt er belang bij te hebben dat de waarheid aan het licht komt.


De literaire thriller van Vilmos Kondor was in Hongarije de grootste boekverrassing van 2008, de roman oogstte veel succes zowel bij recensenten als bij het grote publiek. De verfilming is het werk van Éva Gárdos, die veel aandacht heeft besteed aan het oproepen van de sfeer van de tijd en het milieu waarin het verhaal zich afspeelt.

Volgens hoofdrolspeler Krisztián Kolovratnik hoeft Zsigmond Gordon niet per se op onze sympathie te rekenen, maar is hij wel iemand die alles als een buitenstaander probeert te zien en de waarheid altijd op de eerste plaats zet, zelfs als hij daarbij de wet tegen zich heeft.

Het camerawerk is van de bekende vakman Elemér Ragályi en zijn zoon Marci, de muziek van Attila Pacsay heeft de prijs voor de beste buitenlandse filmmuziek gekregen in de categorie independent films  van de Hollywood Music in Media Awards in Los Angeles.


Er is een interessant lijntje met een vorig Salonprogramma: de film is de adaptatie van een boek dat besproken is in het programma van januari met de Nederlandse vertalers van Hongaarse literatuur. De roman van Vilmos Kondor is in het Nederlands verschenen onder te titel Nacht over Boedapest in de vertaling van Cora-Lisa Sütő.


Tot slot: "A dark, riveting, and lightning fast novel of murder, intrigue, and political corruption, set in 1936 Hungary during the rise of Adolph Hitler and the Nazis ..."

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland