Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
13‑11‑2018 Mennohuis, Groningen

Fotografe Éva Besnyő

Fotografe Eva Besnyő 

(Boedapest, 1910 – Laren, 2003) 


Gerhild van Rooij vertelt over het leven en iconische werk van Eva Besnyő.  

 

Eva Besnyő, (Boedapest, 1910 – Laren, 2003) is van Hongaarse, liberale, Joodse afkomst. Ze begon in 1928 met fotograferen en volgde een cursus reclame- en portretfotografie bij József Pécsi, op wie ze verliefd was.  

 

In Berlijn ontmoet zij de Nederlandse John Fernhout en in 1933 trouwen ze in Nederland. Zij is een van de eerste reportagefotografen en maakt deel uit van de artistieke kring rond Fernhouts moeder, Charley Toorop, dochter van kunstenaar Jan Toorop. Als schoondochter van deze schilderes legt Eva Besnyő in Westkapelle en omgeving de Zeeuwse volkscultuur vast.  

 

Tijdens de oorlog zit ze ondergedoken, maar weet ze zich te 'ariseren' en neemt deel aan het verzet. Besnyö vervalst persoonsbewijzen en andere documenten, samen met grafisch ontwerper Wim Brusse. In 1945 scheidt ze van Fernhout, in 1946 wordt Brusse haar echtgenoot. Ze krijgen twee kinderen.  

 

In 1945 was Besnyö betrokken bij de oprichting van de GKf (Gebonden Kunstenaarsfederatie fotografen). Nadat haar kinderen ouder zijn, stort Besnyö zich in een ander fotografisch avontuur, de beweging van de vrouwenemancipatie en De Dolle Mina’s.  

 

Volgens Besnyö was in haar vroegere werk de vorm het uitgangspunt, later verandert dat: “Mijn foto van de vernietiging in Rotterdam door de bombardementen en de ruïnes had schrijnend moeten zijn, in plaats van mooi.” De mens komt meer centraal te staan, onder meer in series over moederschap en portretten.  

 

De laatste jaren van haar leven woonde Eva Besnyő in het Rosa Spierhuis in Laren - een ‘veilige haven voor oudere kunstenaars’ - waar ze op 93-jarige leeftijd overleed.  


Prijzen 

Volwassen en Senioren  € 4.00 

Kinderen en  CJP     € 4.00 


Over de locatie

Het Mennohuis 

Oude Boteringestraat 33  

9712 GD GRONINGEN 

 

I.h.k. van het festival Shalom Culture 11de seizoen

Ontmoetingen in Groningen over Joodse Culturele thema’s

Over Gerhild van Rooij:

Gerhild van Rooij is een veelgevraagde gastspreker en cultuurpublicist in heel Nederland. Ze schrijft onder meer voor Friesland Markant en sinds 2001 voor de interculturele glossy Most Magyarul! Hongarije Magazine. Haar eigen beeldende werk, waaronder fotografie, is internationaal geëxposeerd én Van Rooij is oprichter en mede-eigenaar van GBV, Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Kunst & Concertzaal (sinds 1989) in het Friese Aldtsjerk.

Zie ook cv en publicaties op www.mostmagyarul.nl.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland