Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
28‑02‑2020 Danszaal Nieuw Welgelegen

Hongaars Dansweekend met dansen uit Bogyiszló met Norbert en Zsuzsanna Busai

Wij nodigen iedereen van harte uit voor het dansweekend met dansen uit Bogyiszló, onder leiding van Norbert en Zsuzsanna Busai.

Zie voor wat meer informatie over deze stijl de tekst onder het filmfragment.


Het weekend begint al op vrijdagavond, vanaf 18.30 uur in Utrecht in de danszaal van Nieuw Welgelegen. Op zaterdag en zondag is de dansles de hele dag. 

De locatie is makkelijk te bereiken met het OV vanaf Utrecht Centraal. Parkeren in de buurt is gratis.

Aanmelden kan per mail, betalingen middels overschrijving naar het bovenstaande rekeningnummer onder vermelding van ‘dance weekend’ + welke/ hoeveel dagen je komt.

Kosten:

€50,- per dag

€90,- heel weekend

€80,- early bird-tarief bij voorinschrijving vóór 21 februari


Tijden:

28-02: 18.30-22.00

29-02: 10.00-18.00

01-03: 10.00-17.00


Adres

Nieuw Welgelegen

Grebbeberglaan, 4, A, 

3527 VX  Utrecht


Aanmelden via bogyiszloi.hetvege@gmail.com

Info/contact: +31 6 13 56 45 96


NB:

In de sportkantine kan een hapje en drankje genuttigd worden, voor een echte lunch kun je echter het beste zelf iets meenemen.

Over een danshuis op zaterdag na de les volgt zo snel mogelijk meer info.

Korte informatie over Bogyiszló en de locale dansen

Bogyiszló hoorde lange tijd bij het gebied tussen de Donau en de Tisza, maar na een regulering van de Donau in de periode 1843-1852 kwam het plaatsje door het rechttrekken van een meanderbocht aan de westelijke zijde van de Donau te liggen, in Transdanubië. De locale volkskunst vormt een overgang tussen de stijlen van het oosten van de provincie Tolna en het bekende folkore-stadje Kalocsa.

De locale melodieën komen overeen met die van het zuidoosten van Transdanubië, maar zijn wat rijker van klank, afwisselender en ook wat archaischer. De muziek heeft wel iets weg van de stijl van de regio Sárköz (tussen Sárbogárd en Székesfehérvár). Vooral bij de snelle csárdás zijn er hier melodieën bewaard gebleven die in de omringende gebieden al verloren waren gegaan.


Dansstijlen van Bogyiszló:

Vooral de csárdás is hier de kenmerkende danssoort. Er is een heerlijke, langzame csárdás, die overigens best veel kenmerken bevat die ook van elders bekend zijn, maar een typisch voorbeeld van Bogyiszló is het moment waarop het danspaar elkaar loslaat en na wat sierlijk gezwier en gedraai elkaar weer terugvindt. De snelle csárdás heeft hier met zijn vele aparte passen, draaien en figuren zoals gezegd een geheel eigen karakter

Ook worden er hier wel sprongdansen gedanst en de muziek wordt soms wel uitgebreid tot soorten afkomstig van de Zuid-Slaven, zigeuners en van andere nieuwere muziek als de amusementsliederen uit het begin van de twintigste eeuw.


(Vrije bewerking van de informatie op: bogyiszloizenekar.hu)

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland