Hongaarse stemmen
Hongaarse Stemmen
Een evenement van de Hongaarse Salon, Amsterdam en het cultuurcentrum De Balie in samenwerking met het Nederlands PEN Centrum
Voertaal: Nederlands, afwijkende tijd en plaats, aanmelding vereist!
Zondag 25 oktober 2020 15.00, duur: 90 min.
Herdenking György Konrád en een programma rond de verhalenbundel Waar woont de haat? met kritische verhalen en essay.
Locatie DE BALIE
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam,
Entree €15, met red. €13 (studentenpas, CJP, Stadspas, Offscreen-pas).
Live Stream
Het evenement zelf is wegens de geringe beschikbaarheid van plaatsen al uitverkocht, maar je kunt het programma gratis live volgen via de livestream. De livestream start plm. 5 minuten voor aanvang.
NB In de nieuwe Most Magyarul! Hongarije Magazine die rond 23-27 oktober verschijnt, vindt u meer over deze opmerkelijke bundel.
PR-tekst:
Lezen we in de krant iets over Hongarije, dan gaat het vaak over uitsluiting, xenofobie en extreem nationalisme. Maar in de Hongaarse literatuur komt een ander beeld naar voren: hedendaagse schrijvers stellen intolerantie en sociaal onrecht aan de kaak. Ze pleiten voor compassie en solidariteit. Voor de onlangs bij Uitgeverij Jurgen Maas verschenen bundel Waar woont de haat? heeft vertaler Mari Alföldy samen met literatuurwetenschapper Viacheslav Sereda eenentwintig verhalen en essays rond dit thema geselecteerd uit de literatuur van de afgelopen jaren, onder meer van eerdere Salongasten als László Krasznahorkai, György Dragomán, Ádám Nádasdy, Krisztina Tóth, Lajos Parti Nagy en György Spiró, maar ook van andere bekende auteurs, onder meer Péter Esterházy, Péter Nádas, György Konrád, Aliz Mosonyi, Krisztián Grecsó en János Háy.
De vertalingen zijn van de hand van Mari Alföldy, Jannet Bosselaar, Rebekka Hermán Mostert, Henry Kammer, Antje Koelewijn, Ineke Molenkamp, Frans van Nes, Cora-Lisa Sütő, Rob Visser en Rogier v.d. Wal.
Vertalers Antje Koelewijn, Frans van Nes,
Rogier van der Wal en Mari Alföldy lezen fragmenten voor en praten over de vertalingen. Lieve Joris en Mari Alföldy staan met moderator Michel Maas stil bij de vorige jaar september overleden György Konrád. Tot slot heeft Michel Maas een gesprek met Ferenc Laczó, historicus aan de universiteit van Maastricht, over de situatie in Hongarije nu.