Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
31‑03‑2019 Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Joods Festival Gein Cultuur met lezingen over Ernő Dohnányi

Op zondag 31 maart wordt in Groningen weer het GEIN Cultuurfestival georganiseerd: een hele dag rond joodse cultuur. Onze medewerker Gerhild van Rooij houdt die dag een tweetal lezingen over Ernő Dohnányi. In het decembernummer van Most Magyarul! Hongarije magazine is deel 1 verschenen van haar artikel over het leven en werk van deze 'vergeten' pianist, componist en muziekacademiedirecteur uit Hongarije. 

Most Magyarul! mag een gratis vrijkaart weggeven voor deze dag, waarop ook mooie jiddische muziek is te horen van de Groninger groep A Lidele. Zie ook:
https://sites.google.com/site/geincultuur/

Gerhild over haar lezingen: "ullie zijn allemaal welkom op Gein Cultuur Groningen 6e editie op 31 maart om te luisteren naar het ongelooflijke levensverhaal van pianist, componist, muziekpedagoog, concertorganisator en held Dohnányi, die met Bartók en Kodálly het muziekleven in Hongarije een enorme impuls gaf. Jullie horen dan twee verschillende lezingen, waarin werkelijk alles voorbij komt, succes, roem, smaad, liefde, dood, ziekte die zijn muziek kleuren, zoals bijvoorbeeld de prachtige pastorale rond een Kerstlied, geschreven in het jaar waarin Groot Hongarije, het huidige Hongarije werd."


Jullie kunnen in Most magyarul! Hongarije Magazine 84 als voorproefje op de lezing mijn eerste essay over Dohnányi lezen (vier een een halve pagina) en in nummer 86 zullen jullie dit voorjaar deel twee kunnen lezen. Tip: luister Ruralia van Dohnányi op de cd van pianiste Valentina Angelique Tóth van Challenge Records."
Zie ook: Een speciaal proefpakketje van de nummers 84, 85 en 86 voor € 9,-bestelt u op https://www.mostmagyarul.nl/neem-een-abonnement (Nr 86 verschijnt in mei).

A Lidele: Jiddische muziek uit Groningen

Shpil zhe mir a lidele in yiddish

Op Gein Cultuur Groningen treedt o.a. de groep  A-lidele op, een jiddische volksmuziekgroep bestaande uit muzikanten voornamelijk afkomstig van het Groninger Hoogeland A-lidele speelt jiddische volksmuziek, maar maakt ook uitstapjes naar Hebreeuwse en Armeense muziek.


Dolf, voormalig leraar Engels, pakte na zijn pensionering zijn hobby, gitaarspelen, weer op. Hij speelde met "Het huishouden van Jan Steen". Enige jaren geleden werd hij gegrepen door de jiddische muziek en werd deel van A-lidele.

Els speelt altviool in het orkest van de 18e eeuw. Daarnaast speelt ze samen met muzikanten uit haar kennissenkring, meest op andere instrumenten. Els zingt ook.

Roos is vooral actief in de Hongaarse volksmuziek en speelt met de groep Hajnali.

Moniek speelt actief in de groep Trio Lányok, een groep dames die onlangs een cd uitbracht in het genre zigeuner- en aanverwante volksmuziek.

Remy, oprichter van de groep, is de zanger van het gezelschap, en multi-instrumentalist.


A-lidele  -  jiddische volksmuziekgroep

Dolf Derks: gitaar

Else Krieg: sopraansax, tuba, contrabas zang

Roos de Graaf: viool, kontra, contrabas

Moniek Bollen: acordeon, contrabas

Remy Geldorp: zang, klarinetten, mandocello

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland