Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
14‑10‑2010 Atelier de Werkvloer, Brigittenstraat 7, Utrecht

Lezing Magische Magyaren en Ferenc Puskás

Lezing / presentatie Magische Magyaren

 

Lezing / presentatie


Donderdag 14 oktober 2010 organiseert Kwestie in samenwerking met Atelier de Werkvloer een thema-avond over het legendarische Hongaarse voetbalelftal uit de jaren vijftig, beter bekend als de 'Magische Magyaren'. Ook wordt aandacht besteed aan de gespannen politieke situatie destijds in Hongarije. Er zullen o.a. bijdragen worden geleverd door László Marácz, universitair docent Oost-Europese studies en Sandor Popovics, voormalig Hongaars voetballer en trainer. Tim Baas, reporter van het magazine Most Magyarul!, zal een inleiding verzorgen.


PROGRAMMA
Donderdag 14 oktober 2010, 19.45 uur, Atelier de Werkvloer
Brigittenstraat 7, 3512 KL Utrecht


19.45 uur Ontvangst
20.00 uur Inleiding op het thema
20.10 uur Opkomst en ondergang van de Magische Magyaren
20.35 uur Magische Magyaren: Ooggetuigenverslag
21.00 uur Vragen en discussie
21.15 uur Afsluiting


DEELNEMEN
De toegang bedraagt €5 p.p. Stuur om deel te nemen aan deze thema-avond een e-mail naar info@kwestie.net vóór 9 oktober a.s. info@atelierdewerkvloer.nl  http://www.atelierdewerkvloer.nl


Bij wijze van inleiding
‘Magische Magyaren’ was de bijnaam van het meest succesvolle Hongaarse voetbalteam aller tijden. In het begin van de jaren vijftig werd dit elftal alom gezien als het beste ter wereld. In september was het zestig jaar geleden dat de Hongaren Albanië met 12-0 versloegen, deze overwinning wordt nog altijd gezien als het begin van het ‘Gouden Team’. Kwestie duikt in de geschiedenis van de Magische Magyaren en de gespannen politieke situatie destijds in Hongarije.

Brein van het elftal was de legendarische Ferenc Puskás. Één van de beste voetballers aller tijden. Puskás vormde samen met Kocsis en Hidegkuti een fameus binnentrio dat aan de basis stond van vele doelpunten. De meest spectaculaire zege dateert van 25 november 1953: de Engelsen, tot die dag nog ongeslagen op Wembley tegen een ploeg van het ‘vasteland’, werden in de ‘Wedstrijd van de Eeuw’ met maar liefst 3-6 weggezet. Zes maanden later werden de Engelsen in Boedapest met 7-1 weggevaagd.

De Magische Magyaren verloren tussen 1950 en 1956 slechts één wedstrijd: de WK-finale van 1954. Duitsland was hierin met 2-3 te sterk, een duel dat nog altijd bekend staat als ‘Het Wonder van Bern’. Eind 1956 viel het ‘Gouden Team’ definitief uiteen. Russische tanks trokken Boedapest binnen. Veel Hongaarse spelers bevonden zich tijdens de inval met Honved in Spanje. Sterspeler Puskás koos vervolgens voor Real Madrid, waar hij met Di Stefano, Gento en Garrincha vele successen zou vieren.

Boek van Hongaarse schrijver Péter Esterházy


Bij gelegenheid van de WK 2006 in Duitsland schreef de beroemde Hongaarse schrijver Péter Esterházy een boekje over voetbal, Reis naar het einde van het strafschopgebied. In dit boekje beschrijft hij op plezierige wijze een aantal ervaringen met het (amateur-)voetbal in Duitsland, dat best wel te vergelijken is met de sfeer langs de velden in Nederland.  Ook gaat hij terug in de tijd, naar de zeventiger jaren, als hij als jongeling met zijn club Csillaghegy uit een voorstad van Boedapest uitgezonden wordt naar een toernooi in de toenmalige DDR.  Voor wie in die tijd leefde:  heel herkenbare ogenblikken. In een bijna absurd deel van het boek gaat de auteur diep in op het fenomeen Puskás en op "Bern 1954", hét grote voetbaltrauma van Hongarije. In het begin van het boek verhaalt de auteur ook over zijn 'broertje', de international Márton Esterházy, die in de jaren '80 nog voor het Hongaarse team in de Kuip speelde!

Reis naar het einde van het strafschopgebied is - binnenkort - te koop via de Hongaarse School, Haarlem, tel. 023 538 9461 en via deze website en via de site van Most Magyarul! Hongarije Magazine. U wordt HIER naar het bestelformulier van Uitgeverij Hongarije Magazine geleid.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland