Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
11‑02‑2010 Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Mariska Hofman-Gáspár 100 jaar Tentoonstelling

Mariska Hofman-Gáspár

viert honderdste verjaardag met tentoonstelling in Amstelveen

11 februari t/m 7 maart 2010

Mariska Hofman-Gáspár is in 1910 geboren te Gödöllö in Hongarije.
Als meisje van 12 kwam zij naar Nederland, waar zij opgroeide in een pleeggezin. Zij was leerlinge van Piet van Wijngaerdt en sinds 1956 lid van De Onafhankelijken. In 1958 ontving zij een beurs van de kunstfederatie voor een studiereis naar de Ardeche in Frankrijk. Nadien maakte zij vaker studiereizen naar Frankrijk en Italie. Mariska Hofman gaf twintig jaar lang tekenles op middelbare scholen in Amsterdam.

Zij won in 1961 met een portret van haar dochter een grote publieksprijs van de kunsttentoonstelling in de Rai in Amsterdam. De Hongaarse televisie maakte in 1999 een documentaire over haar werk en deze documentaire is in vier landen uitgezonden.

Veel van haar werk is verkocht in binnen en buitenland. Toch bezit zij zelf nog steeds een grote collectie schilderijen die een representatief geheel vormen van alle periodes van haar lange leven als schilderes. Haar werk bestaat uit landschappen, portretten, stillevens, bloemstukken en abstracten. In haar 100e levensjaar is zij nog steeds een uitgesproken persoonlijkheid die niet onopgemerkt is gebleven in binnen en buitenland. Op de tentoonstelling zullen voornamelijk haar landschappen geëxposeerd worden.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstaat 50
1182 JE Amstelveen
Woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland