Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
09‑01‑2019 Muziekcentrum Enschede

Muziek uit de Dubbelmonarchie

Woensdag 9 januari 2019, 20:00 uur

MUZIEKCENTRUM ENSCHEDE, Arke Zaal


Eeuwenlang hadden de Habsburgers het voor het zeggen in Midden-Europa. De jonge Haydn en Schubert zongen missen voor de keizer in de Stephansdom en in de kapel van het Konvikt, de latere 'Wiener Sängerknaben'. Ongetwijfeld een springplank voor hun latere carrière. Toen Hongarije zich in 1867 aansloot bij het Keizerrrijk was de 'dubbelmonarchie' formeel een feit. Ook Hongaarse talenten als de in 1877 in Pressburg geboren componist/dirigent/pianist Ernő Dohnanyi kregen nu hun kansen. Met klassieke pianosonates van Haydn, 'Biedermeier'-dansjes van Schubert en romantisch toetsengeweld van multi-talent Dohnanyi schildert Valentina Tóth, huispianiste van de 'Tiende van Tijl, een portret in pianoklanken van een monarchie die eeuwen doorstond. 


De in 1994 in Leeuwarden geboren Valentina Tóth studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar zij met grote onderscheiding afstudeerde voor haar Bachelor Piano. Daarnaast studeerde zij Acteren aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel. 


Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. waarvoor zij een Diapason d'Or in ontvangst mocht nemen.


Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. Zij is te zien als de vaste pianist bij De Tiende Van Tijl (NPO2), vanaf seizoen 4. In 2017 speelde zij mee in de voorstelling Nachtasiel van Theater Antigone. In het najaar van 2018 bracht zij een  nieuwe CD uit bij Challenge Classic: Ruralia Hungarica, met werken van Ernő Dohnányi. Hiervan bracht zij o.a. op Hongarije Plaza op 29 september een voorproefje, zie hieronder


Programma:                        

J. Haydn - Sonates in C groot en b-klein, Hob. XVI/50 en XVI/32

E. von Dohnanyi - Pastorale over een Hongaars kerstlied  en 5 Humoresken Op. 17

F. Schubert - 17 Ländler, D366


In Most magyarul! Hongarije Magazine 84 is een uitvoerig artikel verschenen over leven en werk van Ernő Dohnányi.  U kunt dit nummer bestellen via ons webformulier op www.mostmagyarul.nl.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland