Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
14‑01‑2011 Meerdere

Nadara Gipsy Wedding Band

Buitengewoon zigeunerspektakel

Zigeunerspektakel van de bovenste plank. Met Nadara beleef je een echte, onstuimige en opzwepende roma-bruiloft! Alle kracht en schoonheid van de zigeunse feestmuziek komen bij elkaar in deze 6 muzikanten. Als hoeders van het muzikale familie-erfgoed van de Transsylvaanse roma houden zij vast aan de tradities van hun voorouders. Ze brengen het traditionele erfgoed met nieuwe arrangementen en een eigen, vernieuwend instrumentarium, met als gevolg: de unieke Nadara-sound.


Aan het karakteristieke traditionele Transsylvaanse dorpsorkesttype (viool, kontra, contrabas) voegden de virtuozen van Nadara achtereenvolgens de "stedelijke" instrumenten accordeon, saxofoon, gitaar en cimbaal toe. De dans, prominent aanwezig in de zigeunercultuur, maakt de muziek compleet. Door de dans ga je de muziek pas goed begrijpen. Ensemble, muzikanten en dansers voeren het publiek mee naar een niet eerder vertoond schouwspel van de hedendaagse zigeunercultuur. Hun originaliteit, nauwkeurigheid en gevoeligheid leveren het bewijs van een minutieuze arbeid en een grote toewijding.


Nadara terug in Nederland!!

vrijdag 27 mei 2011 Zwaanshoek (nabij Hoofddorp), zie hieronder.

zaterdag 28 mei 2011, 22:30 u
CLUB RAINBOW
Jazzpodium DJS, Grotekerksplein 1, 3311 CC Dordrecht.
Reserveren: Tel. 078-6140815
http://www.jazzpodiumdjs.nl 
 
zondag 29 mei 2011, 15:30 - 16:30 u 
INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL
Interpolistuin, Spoorlaan 298, Tilburg
Reserveren: Tel. (013) 580 14 24
http://www.gipsyfestival.nl/

Zie hieronder uitgebreide informatie over de band en over de culi-culturele vrijdag in Quinta Essentie, Zwaanshoek, bij Heemstede/Hoofddorp:

Kunstwerkplaats "Quinta Essentia", Spieringweg 913, Zwaanshoek (achter Cruquius Plaza, nabij Hoofddorp).
www.kunstwerkplaats.com  Reserveren: tel. 023-5280025 of info@kunstwerkplaats.com
 
NADARA GIPSY WEDDING BAND
 
"Transylvanian Wedding Party & Magyar Táncház"
 
Nadara Gipsy Wedding Band brengt niet alleen romamuziek en -dans uit Transsylvanië, maar ook Hongaarse & Roemeense volksmuziek  
Beleef een echte, onstuimige en opzwepende Transsylvaanse bruiloft! met originele dans uit de regio’s Kalotaszeg en Kiskükküllő.
 
Vrijdag 27 mei:
19:00 u: feestelijk maaltijdarrangement, met live muziek
20:30 u: Concert met Hongaarse & zigeunerdans, gevolgd door Hongaars danshuis

Toegang: concert + danshuis:  € 15,--
maaltijd + concert + danshuis:  € 25,-  (voor maaltijd: reserveren uiterlijk 23 mei)
 
The Original Nadara Gipsy Wedding Band is onlangs uitgebreid met dorpsmuzikanten uit Méra (Kalotaszeg) en Szászcsávás (Kiskükküllö). Vandaar dat het programma niet alleen zigeunermuziek bevat, maar ook Hongaarse en Roemeense volksmuziek uit de regio.
 
Nadara is ontdekt door Toni Gatlif, voor wie ze de soundtrack hebben gespeeld van de film Transylvania. Als hoeders van het muzikale familie-erfgoed van de Transsylvaanse roma houden zij vast aan de tradities van hun voorouders. Nadara brengt het traditionele zigeunse, Hongaarse en Roemeense erfgoed met eigen arrangementen en een eigen, vernieuwend instrumentarium. Hun originaliteit, nauwkeurigheid en gevoeligheid leveren het bewijs van een minutieuze arbeid en een grote toewijding. Aan het karakteristieke traditionele Transsylvaanse dorpsorkesttype (viool, kontra, contrabas) voegden zij achtereenvolgens de "stedelijke" instrumenten accordeon, saxofoon, gitaar en cimbaal toe. Leadzangeres Alexandra Beaujard brengt het authentieke zigeunerrepertoire in het Romanes, het Roemeens en het Hongaars. De dans maakt de muziek compleet. Door de dans ga je de muziek pas goed begrijpen. Ensemble, muzikanten en danspaar voeren het publiek mee naar een niet eerder vertoond schouwspel van de hedendaagse Transsylvaanse volkscultuur.
 
De Nadara Gipsy Wedding Band veroverde eerst de lokale bruiloftsmarkt in Transsylvanië en daarna de wereldpodia in geheel Europa. De band speelde in de film "Transylvania" van Toni Gatlif, op het Sziget-festival in Budapest, het filmfestival in Cannes, in het Tropentheate, De Melkwegr en het Concertgebouw in Amsterdam en op vele andere internationale podia. 
 
Bezetting:
Alexandra Beaujard zang,  accordeon
Ferenc Iambor "Tocila", viool
Petre Ciurar, saxofoon
Aladar Pusztai, cimbaal
Rudolf Toni, kontra
Renato Pusztai, contrabas
Cidu Moldovean, percussie
Kovari Tibor, dans 
Kovari Rozalia,dans
 
CD:
De CD “Prince of Gipsy”  is in 2010 opnieuw uitgebracht bij Penguin Records (PG-2200104) en is voorzien van prachtige foto’s en de teksten van de liederen. Zie www.coasttocoast.nl. De CD is een remake van de schijf die eerder werd uitgebracht door het label Silvox. 
 
Links:
Video- en audio-links: www.speelman.nl/ensemble/Nadara 
Website Nadara: www.myspace.com/nadaragypsyband       
Organisatie: Netwerk Hongaarse Volksmuziek:                www.tanchaz.nl  

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland