Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
01‑06‑2018 Op diverse plaatsen - zie lijst

Nadara Toernee Nederland, België en Duitsland

                                                                     

Nadara Gypsy Wedding Band

Nederland, België, Duitsland


Nadara behoort tot de top van zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië. Het repertoire bevat oorspronkelijke zigeuner-melodieën en natuurlijk ook de muziek  van de naburige volkeren.

Dit is geheel in de traditie van de Roma-muziek: de invloeden van Hongaarse muziek, klezmer, Oriëntaalse muziek uit Griekenland en het Zwarte Zee gebied worden door Alexandra Beaujard gearrangeerd tot pittige muziek, waar geen mens stil bij blijft zitten.

Een voorbeeld van Oriëntaalse Mahala-muziek is o.a. Het nummer Tchikie Tchikie. Dit lied isbekend vanuit de kroegen en de bruiloften in de arme wijken van Boekarest. In Nederland herkent het cinema-publiek dit als de soundtracks van de zigeunerfilms Gadjo Dilo, Transylvania  en Liberté (regisseur Toni Gatliff, Fr).

Nadara kan niet zonder een danseres. In juni zal de fréle 18-jarige Lavinia Mezei het publiek en Nadara verder opzwepen met haar originele zigeunerdans. Dit belooft wat in deze tour!!

   

Alexandra zong en speelde al vanaf haar 18e jaar accordeon en besloot rond haar twintigste haar roots achterna te reizen. Met haar broer, haar moeder en haar voormalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië.

Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam, de onrust. Alexandra: "Toen al was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen deze voor het Gypsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek."

In Italië trof zij een reizende familie uit Finland; samen trokken zij verder naar Roemenië.

In centraal Roemenië in het Hongaars sprekende deel, Transsylvanië, stuitte haar karavaan op het plaatselijke bruiloftsorkest. Dit authentieke Roma-orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een een waargebeurd zwaan-kleef-aan-sprookje arriveerde de stoet met zo'n 50 mensen en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás.

muzikanten

Petrisor  Ciurar, saxofoon             

Mircea "Romano"  Ötvos, gitaar, percussie                

Tibor Gondos, contrabas      

Ferenc "Tocila" Iambor, viool (primás )

Alexandra Beaujard, accordeon, dans, zang

Lavinia Mezei, dans

 

Meer informatie:  Aart Hop, muziekscout Oost Europa      http://www.tanchaz.nl 

http://www.hopart-music.nl      

hopaart@gmail.com               

+31 6 27 020 007

 

Klik hier voor de complete toerneelijst van Nadara van  juni 2018

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland