Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
11‑03‑2017 De kei, Peppelensteeg, Ede

Parno Graszt in Ede

11 maart 2017: Parno Graszt in Ede

'Hongaarse zigeunerband'

Concert Parno Graszt
Op uitnodiging van Stichting Vakaró voor Komló komt de authentieke zigeunerband Parno Graszt eindelijk weer eens naar Nederland! Op zaterdag 11 maart 2017 geven zij een concert in Ede. 


Fehér Ló –Wit paard
De benaming concert dekt overigens niet helemaal de lading, want een voorstelling van Parno Graszt is veel meer dan een muziekuitvoering. Een concert van deze band kan worden gezien als de soundtrack van het dagelijks leven van menige Roma in Hongarije. Leven, liefde, dood, verdriet, feest, vriendschap en conflict - alles wat het Roma-leven kleur geeft, wordt bezongen zoals het wordt beleefd: puur en authentiek.
Het unieke geluid van Parno Graszt vindt zijn wortels in de traditionele muziek van de Roma uit Noord-Oost Hongarije.
De naam Parno Graszt (Fehér Ló) betekent letterlijk ‘wit paard’, een dier dat bij de Hongaarse Zigeuners een symbool is van onafhankelijkheid en vrijheid. Een welgekozen naam, die doorklinkt in de vrijgevochten muziek van de groep.

Dat wat Parno Graszt uniek maakt, is dat het om gewone mensen gaat die al generaties lang op dezelfde manier muziek maken, in en rond het dorp Paszab. Het zijn geen geschoolde muzikanten, maar bij hen is de muziek met de paplepel ingegoten. Hun muziek is tientallen jaren oud, maar de band is springlevend!

Uit het persbricht:

“Een band met een ongelooflijke drive, die zeer aanstekelijk is. Parno Graszt is intussen een begrip in Hongarije en ver daarbuiten. Ze speelden al in vele landen en in alle werelddelen. Parno Graszt is eigenlijk met geen enkele Roma band te vergelijken. Ze zijn zó puur en zó zichzelf.”


 De negen vaste bandleden komen allemaal:
- József Oláh (Józsi - bandleider, zang, gitaar en tambura)
- Krisztián Oláh (Erike - zang en accordeon)
- Viktor Oláh (Viktor - zang, dans, gitaar en darbuka)
- János Jakocska (Jani - zang en gitaar)
- János Oláh (Jancsi - zang en bas)
- István Németh (Breki - zang, mondbas en kannen)
- Sándor Horváth (Sanyi - zang, dans en lepels)
- Mária Balogh (Marica - zang en dans)
- Mária Váradi (Mariska - zang en dans)
 
Organisatie
Dit concert wordt georganiseerd door Stichting Vakaró voor Komló. Een Nederlandse stichting die zich inzet voor m.n. jonge Roma in en rond de stad Komló, in Zuidelijk Hongarije. De stichting is een organisatie zonder winstoogmerk, ANBI-gekwalificeerd en werkt uitsluitend met vrijwilligers.
Bij het 12,5 jarig jubileum van de stichting gaf Parno Graszt ook een concert; toen in Veenendaal, april 2013. Ook was Parno Graszt twee keer in Komló, zij zongen en speelden toen midden in de Zigeunerwijk waar Stichting Vakaró voor Komló voornamelijk actief is. Dat was een waar feest voor de bewoners van die wijk.
De organisatie is erg blij dat Parno Graszt opnieuw naar Nederland komt, want met deze band wordt het gegarandeerd één groot feest. Mét Parno Graszt hopen we op veel Hongaarse en Nederlandse gasten!

Concertlocatie
De Kei, Peppelensteeg 12, 6715 CV Ede
De deur gaat op 11 maart open om 19.00 uur!
Aanvang concert: 20.00 uur.

Tickets
- Online voorverkoop: € 18,00 via https://vakaro.paydro.com/concert-parno-graszt-1 (zonder reserveringskosten)
- Voorverkoop via e-mail: € 19,00 via vakarovoorkomlo@ziggo.nl (de tickets worden dan per post toegezonden)
- Aan de zaal € 23,50 (alleen verkrijgbaar op 11 maart, indien nog beschikbaar)

Contact
Conny van Tuil
Stichting Vakaró voor Komló
Tel. 0318-548952 of 06-16122409

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland