Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
01‑11‑2018 Apeldoorn, Warnsveld, Veenendaal, Zeist - Zie elders

Toernee Fekete Láng met zigeunerband Chache Rom

Op uitnodiging van Stichting Vakaró voor Komló komt de traditionele Roma dansgroep Fekete Láng vanuit Hongarije naar Nederland! Samen met het vier koppige authentieke Zigeunerorkest Chache Rom!

 

De dansgroep Fekete Láng (Zwarte Vlam) is ruim tien jaar geleden door Orsós Ferenc opgericht, in de "Zigeunerwijk" Kenderföld, te Komló, in het zuiden van Hongarije.

Toen Ferenc de groep oprichtte had hij drie doelen voor ogen:

- om jongeren (na schooltijd) van de straat te houden en ze een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden

- ze discipline bij te brengen (als je lid bent kom je ook altijd repeteren en je arriveert op tijd)

- het behouden van de traditionele, authentieke Zigeunerdansen


 

Ferenc zijn plan werkte en werkt nog steeds. En in Hongarije is Fekete Láng intussen een begrip!

Iedereen weet dat de dansgroep Fekete Láng een kleurrijk gezelschap is, bestaande uit getalenteerde en dansers en danseressen.

De zeven zeer ervaren dansers die naar Nederland komen beheersen alle traditionele Zigeunerdansen, maar zij kunnen ook improviseren op ieder willekeurig stuk Zigeunermuziek. Hun specialisatie ligt echter bij de Zigeunerdansen uit Nagyecsed (Hongarije, regio Szabolcs, Szatmár, Bereg) en uit Marosvásárhely (Roemenië, Transsylvanië)

 

De dansgroep komt niet alleen, maar met Chache Rom! Tijdens gewone repetities wordt er gewerkt met CD's en muziekbanden, maar bij optredens laat Fekete Láng zich het liefst begeleiden door dit vier koppige Zigeunerorkest, afkomstig uit Pécs.

Chache Rom heeft een breed repertoire. Uiteraard zingen en spelen zij alle bekende authentieke Hongaarse Zigeunerliederen, maar van een Hongaarse meezinger of smartlap zijn zij ook niet vies.

Zij zingen veel in het Hongaars, veel in de taal van de Oláh, soms in 't Romanes, en als ze zich echt op hun gemak voelen dan willen zij ook nog weleens een lied van de Beás-Zigeuners ten gehore brengen. Dat is hun eigen taal. De Beás-Zigeuners hebben hun eigen, specifieke repertoire, dat relatief onbekend is. Het bestaat uit veel melancholische luisterliedjes, waar ze hun hele ziel en zaligheid inleggen.

 

Fekete Láng & Chache Rom zijn volkomen op elkaar ingespeeld; zij voelen elkaar helemaal aan.

De toch wel bijzondere combinatie is ook al twee keer op televisie geweest, heeft veel optredens in de regio, wordt op festivals in het hele land uitgenodigd, maar is nog niet eerder in het buitenland geweest. En dan nu naar Nederland, voor maar liefst vier optredens!

 

Let op: alle vier de optredens zijn heel verschillend!

Het eerste optreden is op donderdag 1 november, aanvang 20.00 uur:

't Cafeetje van Marja

Hoofdstraat 166

7311 BC Apeldoorn


Wie Marja en haar cafeetje kent, die weet het: dit is het gezelligste café van Apeldoorn!

Dit wordt een avond waar vooral Chache Rom de boventoon voert, en Fekete Láng de tweede viool speelt, want het wordt geen gewone dansvoorstelling. Muziek, muziek, authentieke Zigeunermuziek en de traditionele Zigeunerliederen willen we horen! Waarop iedereen kan meedansen, met Fekete Láng tussen de bezoekers. Altijd al een dansje willen wagen met echte Hongaarse Roma? Grijp dan nu je kans! Op 1 november in 't Cafeetje van Marja! Toegang: € 10,- . Reserveren is niet mogelijk!


Verder nog te zien en te horen op 2, 3 en 4 november in respectievelijk Warnsveld, Veenendaal en Zeist. Zie verder in de rubriek concert of dans.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland