Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
23‑02‑2020 Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3, Zuidhorn

Volkmann Trio in Zuidhorn

Zondag 23 februari, 14 uur, Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3, Zuidhorn, info@cczuidhorn.nl 06-44370173,  kaarten € 14,-


Op het programma door het Volkmanntrio (Valentina Tóth, piano; Coraline Groen, viool: Jobine Siekman, cello) staan:
Géza Frid (1904-1989) Pianotrio opus 27 
Arjan Babajanian (1921-1983) Pianotrio in Fis klein: deel 2, Andante

Dmitri Sjostakovich (1906-1975), Pianotrio nr. 2 opus 67 in e: Andante / Allegro con brio / Largo / Allegretto


Hoewel de naam het niet doet vermoeden, werd Géza Frid uiteindelijk een Nederlands componist. Zijn composities kenmerken zich door een markant gevoel voor ritme en melodische fantasie die geworteld is in de muziekfolklore van zijn geboorteland, Hongarije. Frid, die wegens het opkomend fascisme zijn geboorteland verlaat, vestigt zich uiteindelijk in Nederland. En dat niet alleen vanwege het Nederlandse muzikale klimaat maar tevens vanwege “de merkwaardige en voor mij steeds acute aantrekkingskracht van de Hollandse meisjes”.


Het Volkmann Trio heeft het pianotrio van Géza Frid op het programma staan. En zo hebben we weer een tikje Hongaars op het menu.
Daarnaast koos het Volkmann Trio voor werk van de Armeen Arno Babadjanian en van de Russische Dmitri Sjostakovitsj. Al met al een programma dat getuigt van originaliteit!


Pianiste Valentina Angelique Tóth en celliste Jobine Siekman vormden samen met violiste Coraline Groen in 2013 hun pianotrio. Sinds die tijd speelden zij o.a. in de Nederlandse ambassades in Vilnius en Brussel en stonden ze op het podium van het Concertgebouw. Jobine studeerde af aan de Royal College of Music in Londen, Valentina en Emma Rhebergen (die Coraline vervangt) in Brussel. Maar het drietal leerde elkaar kennen op ons eigen Conservatorium van Den Haag.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland