Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
16‑03‑2016 Zoetermeer

Zangeres Tilla Török met HoldViola op Hongarije Plaza

Hongarije Plaza, Zoetermeer, 12 maart 2016

Onderstaand verslag van dit evenement werd eerder gepubliceerd  in Most Magyarul! Hongarije Magazine, nr 74 - april 2016.

Voor één dag was Zoetermeer de plek waar Hongarije-minnend Nederland en de Hongaarse gemeenschap in Nederland samenkwamen. Op 12 maart j.l. werd voor de vierde keer het evenement Hongarije Plaza gehouden, het bruggenhoofd van de Hongaars-Nederlandse contacten. Eerdere edities vonden in 2011 en 2012 plaats in Nagele en in 2014 in Harderwijk, maar dit jaar in het Zuid-Hollandse Zoetermeer

Al om 10 uur in de ochtend was het een drukte van jewelste: er namen immers bijna 50 standhouders deel aan de zakelijke en culturele infomarkt. Taalscholen, wijnimporteurs, imkers, tandheelkundige klinieken, reisbureaus, boekhandelaren en verkopers van volkskunstartikelen, alle brachten hun waren en diensten aan de man. Het leek wel een markt in Hongarije, maar nu waren wij toch echt meer dan 1200 km naar het westen. Het door Nederlanders opgezette evenement werd geopend door Dr. Zoltán Lékó, de tijdelijk zaakgelastigde van de Hongaarse Ambasade. Aansluitend zorgde het Családi Néptánc Együttes (Familievolks-dansensemble) voor een vrolijke stemming die de gehele dag zou aanhouden. Wie niet alleen wilde toekijken, maar ook actief meedoen, kon later op de dag zijn gang gaan bij een van de workshops. Bij de standhouders gaf ook de Hongaarse Federatie acte de présence. De federatie fungeert sinds de oprichting in 1957 als een overkoepelende organisatie voor Hongaarse verenigingen en organisaties in Nederland.

 

Gelijktijdig met de info- en productenmarkt kon je in workshops in vijf verschillende zalen meer te weten komen over Hongarije en over Nederlands-Hongaarse contacten: van taalstudiemethoden voor Hongaars als vreemde taal en de geschiedenis van de Nederlandse Hongaren in de 20e en 21e eeuw tot aan de culturele verschillen bij het zakendoen  tussen Nederland en Hongarije, overal kon je wat opsteken. Verder waren er lezingen en presentaties over de bijenhouderij, wijnbouw of sportieve recreatiemogelijkheden in Hongarije, de Hongaarse keuken en campings in Hongarije Er was zelfs een quiz, waarmee je je kennis van het land kon testen.

Een zo uitgebreid Hongaars evenement is natuurlijk niet voor te stellen zonder de typisch Hongaarse smaken en culinaire specialiteiten. Gulyássoep, lángos, gebakken worst, Hongaarse wijn, bier en pálinka zorgden voor de inwendige mens. Ook lagen er tal van Hongaarse lekkernijen uitgestald, Túró Rudi, Unicum, Pick szalámi om er maar een paar te noemen. Niet alleen op culinair gebied was er veel te genieten, ook was er voedsel voor de geest: hiervoor kon je onder andere terecht bij het tweetalige tijdschrift Most Magyarul! Hongarije Magazine, dat dit jaar 20 jaar bestaat en al even zolang op taal- en cultuurgebied een brug vormt tussen Nederland en Hongarije.

Aan het eind van de dag werd door de band Holdviola uit Hongarije een concert gegeven op het grote podium. Holdviola speelt bewerkingen van Hongaarse volksliederen. Aldus weerklonken Tavaszi szél; Erdő, erdő, erdő; Utca, utca, bánat utca; Ha te tudnád, amit én, die door het publiek uit volle borst werden meegezongen. Tenslotte een pluim voor diegenen zonder wie deze Plaza-editie niet had kunnen plaatsvinden, de organisatiecommissie bestaande uit Conny van Tuil, Cees Verharen, Ans Lokker, Irene Polak, Toine Havelaar, Jaap Schuring en Marco van den Boomgaard.

Als Hongaar, en mede uit naam van mijn in Nederland woonachtige landgenoten wil ik onze Nederlandse vrienden heel hartelijk bedanken voor dit perfect georganiseerde en uitgevoerde evenement dat ongetwijfeld de band tussen beide landen weer even heeft aangehaald!

Baracs Róbert (vert. Edwin van Schie)

De top-act van editie 2016 was Holdviola met zangeres Tilla Török. Hieronder de  festivalfilm van Hongarije Plaza 2016 plus een tweetal clips van Holdviola.

En hier een prachtige clip!  De tekst gezongen door Tilla Török:


Tavaszi szél vizet áraszt

Tavaszi szél vizet áraszt
Virágom, virágom
Minden madár társat választ
Virágom, virágom

Hát én immár kit válasszak
Virágom, virágom
Te engemet, én tégedet
Virágom, virágom


.-.-.-.-.-.


Ref.:

Szemedben keresem a végtelen óceánt
Bársony hullámaiban szíved dallamát
Távoli vizeken, távoli hegyeken.
Tengernyi szerelem szomorú szívemen.


Bújjunk egymás árnyékába
Virágom, virágom
Bújjunk egymás árnyékába
Virágom, virágom

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland