Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
10‑09‑2016 Leeuwenbergh, Servaesbolwerk 1, Utrecht

ZeNe Festival

ZeNe-festival

Hongaars-Nederlands muziekfestival op zat. 10 september in Utrecht, 14-22 u.

Uit het persbericht:
Op 10 september presenteert Stichting 'Variaties op een Thema' het Nederlands-Hongaarse ZeNe Festival in de Leeuwenbergh te Utrecht  (Servaasbolwerk 1a).
 
Het festival verenigt twee culturen in de vorm van een ontspannend muziekfestival met familieconcert, kamermuziek, culinaire geneugten én een "after-party met crossover, fusion en jazz".


Een van de drijvende krachten achter het festival is Örzse Ádám, een Hongaars-Nederlandse altvioliste en concertprogrammeur die via haar bedrijf Musix For You al jarenlang concerten en series organiseert in bijzondere vorm o.a. in  Het Concertgebouw, Philharmonie Haarlem, Het Park Hoorn, De Vest Alkmaar, WTC Amsterdam.

Door Örzse Ádám is een interessante mix van uitvoerende musici samengesteld: Hongaren, die in Nederland wonen en werken, tweede generatie Hongaars-Nederlandse musici en Nederlandse musici inclusief drie jonge debuterende  toptalenten.

Uitvoerenden, zoals Klára Würtz-piano, Marije van Stralen-sopraan, Jeanette Landré-fluit, Julija Hartig en János Konrád-viool, Örzse Ádám-altviool, Örs Kőszeghy-cello, Prometheus pianotrio hebben hun sporen verdiend, en de drie jonge talenten Oxana Thijssen-harp, Boglárka Erdős-viool en Duco Burgers-piano staan aan het begin van een glansrijke carrière.

Zij spelen werken van oa. Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, Shostakovich, Joseph Jongen, Bartók en van Peter Vigh (saxofonist van het Berlage-kwartet en onlangs uitgebreid in het nieuws door zijn compositie voor het Grachtenfestival - zie ook Most Magyarul! nr 75).
Van de componist Lazlo Lajtha, tijdgenoot van Kodály en Bartók,vindt de Nederlandse première van Trois Nocturnes voor septet (voice, harp, fluit en strijkkwartet) plaats. De schenking van de partituur door de erfgenamen van Lajtha is een bijzondere bijdrage aan het festival!

De after-party wordt verzorgd door een speciale samenwerking tussen twee "fusion bands":  Orsi Burján met Pálinkálom en Vinsky Project.

Programma:
14:30 Familieconcert (families spelen voor families): M.m.v. János en Benjamin Konrád – viool, altviool, Prometheus Familie Trio: Boglárka Erdős – viool, jong talent, Csaba Erdős – violoncello en Andrea Hornyák – piano.
Intermezzo: Révész kindertrio – Étienne-viool, Esther-piano, Márgit-violoncello

 

15:30 High-Tea

16:30 Kamermuziekconcert: Nederlandse première van de compositie László Lajtha (1892-1963), Trois Nocturnes Op. 34 uit 1941, Eveneens: herdenking revolutie 1956.

M.m.v.: Klára Würtz –piano
Marije van Stralen -sopraan
Jeanette Landré – fluit
Julija Hartig & János Konrád viool
Örzse Ádám – altviool
Örs Kőszeghy – violoncello
Oxana Thijssen – harp, jong talent
Duco Burgers – piano, jong talent

 

18:30 Walking dinner, culinair uit Hongarije en Nederland


Uitgebreide festival- of dagprogramma:
http://www.musixforyou.com/agendaevent/ze-ne-hungarian-dutch-music-festival/
Kaartverkoop (toegangsprijzen  met verschillende keuzeopties, tussen €17.50 - € 60):
https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/zene-festival

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland