Hongaarse Concerten, Hongaarse voordrachten, Hongaarse Feesten en Hongaarse films in Nederland
24‑09‑2022 Enkhuizen

Zigeunermuziekfestival Enkhuizen

Zigeunermuziek Festival 2022 op zaterdag 24 september in Monnickendam op bijzondere locaties

 

Na vier jaar is het eindelijk weer zover: het Zigeunermuziek Festival 2022. Nationale en internationale zigeunerorkesten verzamelen zich op zaterdag 24 september in Monnickendam voor deze zesde editie van dit bijzondere festival.


Weemoed en verlangen

Het festival staat weer bol staan van weemoed en verlangen. Weemoed naar vervlogen tijden, verlangen naar een (On)bereikbare liefde of een betere toekomst. De emotie en beleving van de muziek staat centraal. Zigeunermuziek speel je met je hart. Zigeunermuziek wordt gespeeld bij iedere belangrijke gebeurtenis van het leven. Daarbij wordt ook vaak gezongen, echte levensliederen dus. Instrumenten van zigeunerorkesten zijn de (alt)viool, cello, bas, klarinet en panfluit, accordeon en het kenmerkende cymbaal. De organisatie is bijzonder trots dat Nello Mirando, primas van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando en leermeester van vele orkesten, zich als beschermheer aan het festival heeft verbonden.


Orkesten

Maar liefst twintig orkesten uit binnen- en buitenland komen samen voor deze zesde editie van het Zigeunermuziek Festival. Variërend van liefhebbende amateurs tot absolute sterren. Special guest star is Tcha Limberger en het Kalotaszeg trio. Tcha is blind maar treedt in heel Europa op als multi-instrumentalist, zanger en componist van zigeunermuziek vooral uit de Karpaten. In Most Magyarul! Hongarije Magazine 52 verscheen een boeiend artikel over Tscha en zijn Kalotaszeg trio.

De zigeunermuziek omvat vele gebieden en stijlen. Zo komt er ook een klezmer band (Die Drei Dudelim), een heuse straatband met koperblazers (Toeters en Bellen) en een Roemeense virtuoos op cymbaal (Giani Lincan en zijn zonen).


Zes locaties

De optredens zijn te zien en te horen op zes verschillende locaties rond de prachtige oude haven: De Bierderij, De Koperen Vis, Lutherse Kerk, Het Weeshuis, Katholieke Clubhuis en De Doopsgezonde Vermaning.Het Festival opent om 17.30 uur in De Bierderij met optredens vanaf 18.00 uur op de andere locaties. Vanaf 23.00 uur verzamelt iedereen zich in De Bierderij voor een heuse jamsessie. De optredens duren telkens ongeveer een uur en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage ter plaatse is zeer welkom.


Sponsors

Het Zigeunermuziek Festival kan niet bestaan zonder de medewerking van: Gemeente Waterland, De Koperen Vis, De Bierderij, Bob & Co, Waterland Events, Stichting Magyar Nóta, Sunforce, Pianohandel De Baat, We Insure, Waterlands Welzijn, ’t Huys Makelaardij, Studio Agnes en alle vrijwilligers.Initiatief Het Festival is een initiatief van het Comité Zigeunermuziekfestival en de Stichting Cultuurnacht Waterland. Een eerbetoon aan een muziekstroming die zich door heel Europa heeft verspreid, maar met name in Nederland vele virtuoze beoefenaars kent.

Zie https://www.facebook.com/zigeunermuziekfestival voor meer (achtergrond)informatie van de organisatie van het festival.

Hongaarse Evenementen

Hongaarse artiesten, actuers en dichters in Nederland